fbpx

Як поліпшити інтеграцію іноземців у Польщі? Відповідь шукали на всепольській конференції

migranty do Polski

Польща стає все привабливішою країною для іммігрантів. Опрацювання відповідних механізмів для інтеграції іноземців із чинними структурами є необхідністю. За повідомленням Польського радіо, так вважають учасники всепольської конференції, присвяченої імміграції, що відбулася у вівторок у місті Ополє.

Читайте також: Оренда віртуально офісу у Варшаві або Гданську

«Масштаби і темпи імміграції є для нас певною несподіванкою. Насправді, ми навіть не знаємо, скільки іммігрантів перебуває нині у нашому регіоні. Тільки українців є від 18 до 80 тисяч осіб, а це означає, що сьогодні, можливо, вже щодесятий житель регіону – іммігрант. Щоправда, ми маємо певний досвід у спільному житті різних народів, бо у воєводстві живе приблизно 70 тисяч осіб, котрі декларують себе німцями, проте ми не знаємо, як має виглядати ця інтеграція. (…) Іммігранти – це, звісно, потенціал, але також інша історія та культурні закономірності. А тому пора подумати про опрацювання моделі інтеграції людей, які прибувають до нас, аби вони хотіли тут залишитися із користю для усіх», – сказав уповноважений Опольського воєводства з питань багатокультурності Марек Вітек.

Зразком спілкування з іммігрантами учасники зустрічі вважають Ґданськ, де чотири роки тому опрацьовано модель інтеграції іноземців, котрі прибувають у місто.

Читайте також: Стрімкий ріст цін на яйця в Польщі та чи можливий дефіцит цього продукту? Знаємо відповідь

Марія Масляк, заступниця директора Відділу соціального розвитку міста Ґданська нагадала, що опрацювання моделі співпраці з іммігрантами, у якому беруть участь чиновники, неурядові організації та різні служби, почалося у 2015 році. Вона зазначила, що тоді у Ґданську жило приблизно 16 тисяч іммігрантів.

Читайте також: У Варшаві зберуться українські та европейські технологічні спеціалісти для розробки новітніх медіарішень. Найкращому – грошова нагорода.

«Ситуація дуже динамічна. За найновішими даними, нині у Ґданську є вже приблизно 60 тисяч іммігрантів, здебільшого українців. Нам важливо, аби їм добре жилося у нас, щонайменше через потреби ринку парці. Тому ми мусимо дивитися на їхні потреби з багатьох поглядів – охорони здоров’я, освіти, безпеки», – зазначила вона.

На погляд доктора Яна Бжозовського з Економічного університету у Кракові, Польща стає все більш привабливим місцем проживання для іммігрантів і повинна підготуватися до їхнього прийняття. За його підрахункам, як в Опольському воєводстві, так нині й у Кракові вже щодесятий житель є іноземцем, зокрема найбільше іммігрантів є вихідцями з України.

«Ми мусимо пам’ятати, що це не тільки виконавці простої роботи. Це інженери, менеджери, медсестри, лікарі, учені. Багато з них нині працює нижче своєї кваліфікації. Нашим завданням повинно бути ліпше використання їхнього потенціалу. А тому ми маємо створити механізми підтримки хоча б тих підприємців, котрі відкривають тут свої фірми, так, аби вони могли утримати себе і свої сім’ї, а у майбутньому дати роботу полякам. Питання тільки у тому, чи ми вже до цього готові», – зауважив доктор Бжозовський.

 

Фото ілюстративне


Tags:

Новини партнерів

0 Comments

Leave a reply

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account