fbpx

Грудневі зарплати в Польщі були найбільшими за всю історію


Середня зарплата в грудні сягнула рекордного рівня у майже 5 тисяч злотих брутто. І межі збільшенню зарплати не видно — пише сайт forsal.pl із посиланням на ринкового аналітика видання Cinkciarz Бартоша Грейнера.

Читайте також: Кулеба прокоментував припинення консульських послуг для чоловіків за кордоном

4973,73 зл — це власне середня груднева зарплатня в Польщі, згідно з опублікованими вчора даними Головного управління статистики. Заробітки в Польщі зараз найбільші з часу деномінації злотого у 1995 році. Чергова добра новина: покращення стану економіки, а також ситуація на ринку праці дає привід сподіватися, що зарплатня надалі буде швидко зростати.

Кілька місяців поспіль зарплати збільшувалися зі швидкістю від 6 до 7 відсотків у порівнянні до аналогічного періоду минулого року. Це ефект покращення в останніх кварталах стану польської економіки. Зростання економіки сягнуло під кінець минулого року позначки близько 5 відсотків. І хоча основною рушійною силою цього було споживання, ризик значного сповільнення темпу розвитку економіки в поточному році є незначним. У 2018 році найімовірніше варто чекати на значний приріст інвестицій, що повинно надалі підтримувати ріст ВВП, а також позитивно позначатися на ринку праці.

Читайте також: Тисячі безкоштовних квитків для молоді аби подорожувати Європою. Хто та на яких умовах може їх отримати?

Тиск на зростання заробітної плати також обумовлений ситуацією на ринку праці. Знижується практично від місяця до місяця безробіття, при тому що збільшується кількість нових місць праці, і це все призводить до того, що працедавцям усе важче знайти працівника відповідної кваліфікації. Національний Банк Польщі вважає, що цього і наступного року зарплати поляків збільшаться на близько 6,5%. Не виключено навіть, що буде ще краще.

Читайте також: 25-річна українка організувала в Гданську “цех” підробки документів

Позитивним прикладом можуть бути Чехія та Угорщина. Ситуація робітника в цих країнах виглядає навіть кращою ніж у Польщі. Платня збільшується в подібному високому темпі, але при ще нижчому рівні безробіття. Згідно з даними Євростату, безробіття в Чехії найнижче з усіх країн ЄС і становило 2,5 відсотка в листопаді (у Польщі в той період 4,5 відс.).Чехам бракує робочих рук, а відтак вони заохочують між іншим і поляків високими зарплатами та різними пільгами та бонусами. Водночас в Угорщині платня згідно з даними Євростату збільшувалася в темпі 12,9 відс. рік до року, а безробіття в листопаді було на рівні 4 відсотків. Отож як можна побачити в країнах цього регіону ситуація для працівників значно покращилася.

Звісно, такий високий темп збільшення зарплат у Польщі не був би можливим без суттєвого покращення найпотужніших економік Європи. Останні макроекономічні показники не вказують на те, що така тенденція може отримати зворотній напрямок. Скорше навпаки! Покращення економічної ситуації в Польщі та сусідніх країнах вказує на те, що в найближчі місяці поляки можуть сподіватися на підвищення зарплат у високому темпі. І попри те, що в грудневі дані втручаються одноразові нагороди та премії, вже незабаром середня зарплата на підприємствах може перевищити 5 тисяч злотих і буде такою більшу частину року.

Фото ілюстративне /RoyStudio /


Новини партнерів

0 Comments

Leave a reply

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account