fbpx

276 українців отримали міжнародний захист у Польщі за минулий рік


5 тисяч іноземців звернулися у відповідні органи Польщі з проханням про міжнародний захист за весь минулий рік — про це у четвер повідомило інформаційному агентству РАР Управління у справах іноземців. Статус біженців або іншу форму захисту отримало 520 осіб, здебільшого це українці, росіяни та громадяни Таджикистану.

Читайте також: Wizzair та Ryanair скасовує рейси з Польщі. Названо причину

Прес-секретар Управління у справах іноземців Якуб Дудзяк наголосив, що умов надання однієї з форм міжнародного захисту дотрималися перш за все громадяни: України (276 осіб), Росії (87 осіб) і Таджикистану (35 осіб). Крім того, 227 іноземців отримало згоду на проживання з гуманітарних міркувань (так званий національний захист).

За даними речника управління, трохи більше за половину іноземців (57 відсотків) звернулися з таким проханням уперше. Одна заява охоплювала в середньому 2 особи, щоправда, у випадку з громадянами Росії — 3 особи. Близько половини іноземців, які потребували захисту — діти.

Читайте також: Управління поліції оприлюднило кількість загиблих на дорогах Польщі у 2023 році

Основними формами міжнародного захисту є статус біженця та допоміжний захист. Іноземцеві надається міжнародний захист, якщо в його рідній країні йому загрожує переслідування, існує явний ризик втрати життя або здоров’я. Ці питання регулюються в Польщі Законом про надання іноземцям захисту на території РП.

Читайте також: Як будуть працювати магазини в Польщі у неділю 24 березня?

У минулому році негативне рішення отримало 2,1 тисячі іноземців, а розгляд справ іще 3 тисяч (57 відсотків) було припинено. “Розгляд таких справ припиняється у випадку, якщо іноземець не зацікавлений у подальшому розгляді процедури на теренах Польщі й виїхав з країни (найчастіше такі особи виїжджають до країн Західної Європи). Практично 80 відсотків припинення розгляду таких справ стосувалося прохачів із Росії” – наголосив пан Дудзяк.

Згідно з законом іноземець не може виїжджати з країни, в якій звернувся з проханням про міжнародний захист(до моменту винесення рішення). Якщо так вчинить, то може бути повернутий до цієї країни. Минулого року до Польщі в такий спосіб було повернуто 1,4 тисячі іноземців, які виїхали до країн Західної Європи (здебільшого до Німеччини) до моменту розгляду їхніх прохань. До речі, визначальні критерії щодо країни котра є відповідальна за розгляд прохання про захист окреслені в так званому “дублінському” розпорядженні.

Сама ж процедура прохання про міжнародний захист у Польщі розпочинається з подання відповідної заяви до відділу Прикордонної Служби. Посадовці проводять початкові процедури, між іншим з огляду на безпеку — перевіряють особисті дані іноземця та беруть відбитки пальців. Кожна заява розглядається в індивідуальному порядку Управлінням у справах іноземців, де докладно аналізують конкретну справу аби встановити, чи даній особі потрібно надати захист.

Поки триває процедура розгляду іноземці отримують через Управління у справах іноземців соціальну допомогу (між іншим на проживання, харчування, медичну охорону) а також через освітні відділи (допомогу у вивчені польської мови, курси інформатики). Мають вони на вибір можливість проживання в спеціальному осередку або окремо (за межами осередків) за фінансової підтримки від Управління у справах іноземців.

Нагадаємо, що Матеуш Моравецький у перший же день затвердження на посаді голови кабінету міністрів заявив, що Польща прийняла дуже багато біженців з України, де триває війна. За його словами, у Польщі перебуває близько 1,5 мільйона українців, з яких приблизно 5% походять з території Донбасу, де ведеться війна.
Натомість, Посольство України в Польщі оприлюднило заяву про “реальну кількість українських біженців”, у якій ідеться, що за 10 місяців 2017 року польська влада надала статус біженця 56 громадянам України.

Фото ілюстративне /ukr.net.pl/


Новини партнерів

0 Comments

Leave a reply

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account