fbpx

Першу роботу значна частина нових заробітчан знаходить у сільському господарстві


Минулого року в Польщі перебувало в середньому близько 900 тисяч громадян України, а в перші три квартали вони переказали на батьківщину понад 8,6 млрд злотих — наголошує forsal.pl із посиланням на останнє дослідження Національного Банку Польщі. Згідно з дослідженням економістів, з України до Польщі приїжджають здебільшого молоді та освічені люди.

Читайте також: Оренда віртуально офісу у Варшаві або Гданську

„Громадяни України не перший рік є постійними учасниками польського ринку праці. Особливо вони помітні в мазовецькому воєводстві в варшавській агломерації й на територіях, які спеціалізуються в сільськогосподарській діяльності. Збройний конфлікт, що вибухнув на сході країни на початку 2014 року та погіршення економічної ситуації як в Україні, так і в Росії, спровокували суттєве збільшення зацікавлення до роботи в Польщі. Найкраще це підтверджує кількість заяв про намір доручити роботу іноземцеві, що реєструються польськими роботодавцями” – йдеться у рапорті НБП.

“Нова хвиля міграції українців до варшавської й любельської агломерацій характеризується напливом осіб працездатного віку, серед яких домінують молоді люди (середній вік <40 років) і добре освідчених. І якщо до мазовецького воєводства українці їдуть здебільшого на роботу, то в любельське – з освітньою метою” – наголошують банкіри.

Читайте також: Стрімкий ріст цін на яйця в Польщі та чи можливий дефіцит цього продукту? Знаємо відповідь

Дослідження проведене у двох мазовецьких гмінах підтвердило, що половина тамтешніх сільськогосподарських господарств у минулому чи на цей час користується з праці українців.

Читайте також: У Варшаві зберуться українські та европейські технологічні спеціалісти для розробки новітніх медіарішень. Найкращому – грошова нагорода.

“У момент проведення дослідження у майже 37 відсотках сільськогосподарських господарств працювали вихідці з України. Власники ще 11,5 відсотків задекларували, що їм випадало залучати працівників з України в минулому. Це означає, що майже половина (близько 48 відс) господарств використовує або ж використовувало працю українців” – йдеться в рапорті.

Власне сільське господарство найчастіше виступає в ролі першого місця праці для нових мігрантів. “Якщо йдеться про іммігрантів, які беруться до роботи в сільському господарстві, то це люди з меншим досвідом заробкових подорожей до Польщі, у порівнянні з мігрантами, що працюють в міських агломераціях. Близько чотирьох п’ятих опитаних у секторі сільського господарства приїхали до Польщі вперше протягом останніх двох років. Це може вказувати на те, що саме сільськогосподарський сектор є тим ринком, на якому значна частина нових мігрантів отримує свою першу роботу в Польщі” – доходять висновки в НБП.

З огляду на соціально-демографічні характеристики мігранти, що працюють в сільському господарстві також відрізняються від міських робітників. Частіше це чоловіки з маленьких міст і сіл і з нижчим рівнем освіти.

До речі, в березні віце-директор Департаменту економічного аналізу НБП, Яцек Котловській, висловив думку, що до 2020 року очікується наплив у приблизно 200-300 тисяч українців щороку.

У свою чергу, Сергій Ніколайчук, директор департаменту монетарної політики й економічного аналізу Нацбанку України, ще в лютому повідомив, що на думку українських банкірів у наступних 2-3 роки відтік українців з рідної країни буде значним, однак в середній перспективі вони мають почати повертатися в Україну.

Фото ілюстративне /npr.org/


Новини партнерів

0 Comments

Leave a reply

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account