fbpx

Польські підприємці запропонували оптимізувати легалізацію іноземних працівників

robota v Polshchi

Чверть польських компаній, у яких працюють іноземці, визнають, що вони платять їм нижче ставок, пропонованих польським працівникам, хоча значно більший відсоток – 42 проценти заявляє, що платять стільки ж само. Роботодавці Польщі, а саме малі та середні підприємства дедалі частіше залучають іноземних працівників і хвалять їхню співпрацю з ними. Це підтверджує рапорт Асоціації правової підтримки, повідомляє сайт forsal.pl із посиланням на агентство PAP. 39 відсотків фірм працевлаштовує робітників з-за меж ЄС, найбільше будівельна галузь.

Читайте також: Оренда віртуально офісу у Варшаві або Гданську

Як зазначено в дослідженні найчастіше іноземців на роботу беруть середні фірми — 65 відсотків, а в секторі малих підприємств — 48 відсотків. Найменший відсоток працедавців, які влаштовують іноземців знаходиться у секторі мікропідприємств — лише 4 відсотки респондентів з цієї категорії зазначили, що беруть на роботу іноземців.

На думку президента, чи не найбільшої рекрутингової компанії в Польщі, Work Service Мацея Вітуцькі, великі фірми мають уже напрацьовану процедуру працевлаштування іноземців. “Проблеми мають малі підприємства, керівники яких часто губляться в законодавчих вимогах” – зазначив експерт і тому пропонує “спростити процедуру працевлаштування іноземців, зокрема для малих підприємств”.

Читайте також: Стрімкий ріст цін на яйця в Польщі та чи можливий дефіцит цього продукту? Знаємо відповідь

До слова, на переконання фахівця, катастрофою для польської економіки могло б стати пришвидшення німецькою владою процедури працевлаштування працівників з України. “На сьогодні маємо 100 тисяч вакансій в Польщі. А якби не було б у нас українців, то було б 600-700 тисяч” – наголосив президент компанії.

Читайте також: У Варшаві зберуться українські та европейські технологічні спеціалісти для розробки новітніх медіарішень. Найкращому – грошова нагорода.

Цікавим також є той факт, що більшість опитаних підприємців не має бажання в першу чергу працевлаштовувати осіб, які походять з Близького Сходу та Африки, навіть якщо їхня компетенція відповідала б їхнім вимогам.

Водночас, згідно з опитуванням, поміж фірм, які працевлаштовують іноземців понад 80 відсотків планує або ж розглядає чергове працевлаштування працівників з-за меж ЄС. З поміж фірм, які досі обходилися без іноземців — лише 8 відсотків таки планує найближчим часом це зробити, а 35% розглядає таку можливість.

До слова, представники фірм, які досі не залучали до роботи іноземців, найчастіше остерігаються проблем пов’язаних із тестом ринку праці, в той час як підприємці, що вже мають досвід працевлаштування іноземців найбільшою проблемою вважають вимоги пов’язані з документуванням таких працівників.

Водночас респонденти, що репрезентують фірми з частковим іноземним штатом працівників, вважають за найгірше не самі процедури легалізації працівників, а термін очікування на узгодження дозвільних документів.

Відтак в окремій частині дослідження рекомендується запровадити засади, що робота іноземця вважатиметься легальною з моменту подання працедавцем усіх необхідних документів для легалізації праці, підписання відповідних умов з працівником і зголошення його до соціального страхування (якщо таке поширюється на конкретне місце праці).

“Інша важлива зміна системи полягає в тому, щоб продемонструвати більшу довіру іноземцям, які до цього поводилися легально, тобто легально працювали та сплачували всі внески та податки, що вимагаються на законодавчому рівні. За деякий час (наприклад 3 роки) такої роботи іноземці отримували б генеральний дозвіл на легальне проживання та роботу в Польщі на довший термін, до прикладу на 5 років ” – наголошено в підсумковій частині дослідження.

Також автори дослідження рекомендують запровадження автоматизації й інформатизації системи легалізації роботи іноземців. Згідно з пропозиціями, така система загалом могла б функціонувати on-line без необхідності фізичної появи працедавців в органах влади.

Вони наголосили, що також слід підтримувати роботодавців, зокрема, прагнучи розширити свої знання про шляхи та можливості легального використання праці іноземців.

Фото ілюстративне


Tags:

Новини партнерів

0 Comments

Leave a reply

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account