fbpx

Ґвалтовно збільшується кількість іноземних платників у ZUS. Експерти твердять про зміни характеру міграції


Кількість іноземців, які сплачують внески до фонду соціального страхування Польщі (ZUS) перевищила в другому кварталі 2018 року, вперше в історії, позначку в півмільйона й склала 541 тисячу осіб. А це означає збільшення на 43 відсотки в порівнянні з даними з половини минулого року. Як наголошує tvn24bis.pl, найчисельнішу групу становлять українці.

Читайте також: Українські пенсіонери будуть отримувати у Польщі свою пенсію в місцевій валюті

Кількість застрахованих у Польщі українців досягла в другому кварталі поточного року позначки 403 239 осіб, а це в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на майже 42 відсотки більше.

На переконання експертів, зокрема аналітика банку PKO BP, таке помітне збільшення кількості застрахованих іноземців свідчить про легалізацію їхнього перебування в Польщі й зміни характеру міграції з коротко на довготривалу, що звісно сприятиме поточну ситуацію національних фінансів. Зокрема, що більше сплачених внесків, означає більше коштів на поточні виплати пенсій у Польщі.

Читайте також: Польські компанії продовжують подавати заявки на проєкт відбудови України

Дані ZUS свідчать, що другою найчисельнішою групою іноземців, які сплачують внески соціальному страховику це білоруси — трохи менше за 30 тисяч осіб, а треті в’єтнамці — їх уже 8 170.

Читайте також: Польські інвестиції в Україну можуть збільшитись майже в 30 разів, в найближчі 5 років

Як твердить видання, головна причина трудової міграції українців до Польщі, це різниця в зарплатах. Як ідеться в рапорті фірми Personnel Service, платня українців на ідентичних посадах у Польщі подеколи навіть п’ятикратно перевищує українську. Найбільша різниця в заробітках зафіксована на будівництві, де польська платня навіть на 390 відсотків більша за українську.

Майже у чотири рази більше українець може заробити в Польщі як касир або продавець і в тричі більше в транспорті та логістиці.

Фото ілюстративне


Tags:

Новини партнерів

0 Comments

Leave a reply

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account