fbpx

Польські підприємці нарікають на надто тривалий процес легалізації іноземних працівників

zarobkowa migracija

Для значної частини роботодавців Польщі процес працевлаштування іноземців залишається вкрай ускладненим. Як розповів, для tvn24bis.pl, голова конфедерації працедавців Lewiatan Роберт Лісіцкі, процес видачі дозволів на перебування та роботу в багатьох воєводствах триває не один місяць. А це у свою чергу означає, що роботодавець не може розраховувати на те, що зможе скористатися з послуг іноземного працівника.

Читайте також: Українські пенсіонери будуть отримувати у Польщі свою пенсію в місцевій валюті

З тим, що іноземці покривають брак рук на ринку праці Польщі лише частково, погоджується й Магда Ставська, старший менеджер у відділі консультативних послуг компанії KPMG. Попри те, що в Польщі вже працює багато осіб з України та Білорусі, подальший наплив робітників з-за східного кордону, на думку працедавців, пригальмовується. “Хто мав приїхати в пошуках заробітку, вже на місці. З інформації отриманої від іноземних працівників у Польщі можна зробити висновок, що тепер вони чекають на відкриття німецького ринку праці й на даний момент кружляють між Польщею й батьківщиною, почергово змінюючись зі своїми співвітчизниками” – відзначає експерт.

На сьогодні, найбільші проблеми з пошуком працівників відчувають сфери будівництва, транспорту та логістики, а відтак вдаються до пошуку працівників зі значно віддаленіших, ніж сусідські, країн.

Читайте також: Польські компанії продовжують подавати заявки на проєкт відбудови України

Дані Головного управління статистики (GUS) вказують на появу працівників з Азії, культурно далеких Індії чи Непалу. Ця тенденція тільки зароджується, але водночас вимагає дуже великих мультикультурних інвестицій для порозуміння, а на це потрібен час і щонайменше одне покоління працівників.

Читайте також: Польські інвестиції в Україну можуть збільшитись майже в 30 разів, в найближчі 5 років

Отож, одним з найбільших викликів для підприємців, а відтак і перешкодою для отримання нових інвестицій стає відсутність працівників, як кваліфікованих так і без кваліфікації. Відповідаючи на запитання про працевлаштування, 83 відсотки опитаних підприємців вказало бар’єром для нормальної діяльності саме відсутність кваліфікованих працівників.

Тим часом, у Польщі на 100 осіб у віці 20-64 роки працює тільки 71 особа, що на фоні інших країн ЄС є дуже низьким показником.

Ба більше, згідно з останнім дослідженням консультативної компанії KPMG фактично 8 з 10 фірм визнає, що має проблеми з неконтрольованим відтоком працівників фізичних і виробничих спеціальностей – у порівнянні з 2017 роком цей процес зріс у тричі. Відтак, першочерговим завданням на найближчий рік більшість підприємців (57 відсотків опитаних) вбачають у втриманні вже працевлаштованих осіб. Кожна друга фірма має намір набирати нових або ж вжити заходів аби втримати наявних працівників.

Фото ілюстративне


Tags:

Новини партнерів

0 Comments

Leave a reply

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account