fbpx

Заробітчани та декларації. Як європейські податківці обмінюються даними про заробітки іноземців

opodatkuwannja

Заробітчанство не є унікальним для України явищем. Українці їдуть у Польщу, поляки в Англію, Німеччину та Норвегію і т.д. У випадку легального працевлаштування заробітчанин, як правило, сплачує податки в країні, де працює. Хоча є можливість, якою деякі заробітчани користуються, сплачувати податки в рідній для себе країні. Водночас у багатьох існує ще й обов’язок декларувати свої прибутки раз на рік. Тобто, якщо поляк працює у Німеччині і сплачує там податки, то річну декларацію подає у польську податкову. Власне на початку року традиційно популярним стає слово РІТ, що власне й означає податкову декларацію. Щодо України, то обов’язкове декларування доходів торкається поки не усіх і вкрай негативно суспільство сприйняло бажання Мінсоцполітики дізнатися про доходи заробітчан.

Читайте також: Українські пенсіонери будуть отримувати у Польщі свою пенсію в місцевій валюті

А що ж у країнах Європи. А там виявляється люди теж не вельми схильні ділитися з державою інформацією про свої доходи. Тож фіскали об’єднали зусилля і вже кілька років діляться один з одним інформацією про заробітки іноземців у їхніх країнах. Ба більше, обміну підлягає навіть інформація про банківські рахунки.

Поки що, Польща, в якій працює переважна частина українських заробітчан більше споживає таку інформацію, ніж нею ділиться.

Читайте також: Польські компанії продовжують подавати заявки на проєкт відбудови України

Як повідомляє сайт економічних новин forsal.pl з посиланням на видання Dziennik Gazeta Prawna, протягом 2015-2017 років польська податкова отримала з-за кордону у кільканадцять разів більше інформації про прибутки своїх громадян, аніж надала такої інформації про іноземних працівників у своїй країні. Про це йдеться в грудневому рапорті експертів Європейської комісії, який стосувався власне автоматичного обміну інформацією про доходи (наприклад з праці), а також фінансової інформації (наприклад про заощадження на банківських рахунках).

Читайте також: Польські інвестиції в Україну можуть збільшитись майже в 30 разів, в найближчі 5 років

Згідно з рапортом, у Польщі, як і в інших країнах ЄС з яких іммігрувала чимала частина населення (Іспанія, Португалія), податкова скористалася з автоматичного обміну такими даними, котрі згодом були використані для порівняння з даними в річних деклараціях про прибутки своїх громадян, які працювали за кордоном.

До слова, принципи обміну податковою інформацією з іншими країнами в Польщі закладені в Законі від 9 березня 2017 року. Йдеться там про 5 типів такого обміну, серед іншого на вимогу або ж в автоматичному режимі, а також про фінансові рахунки. Власне автоматичний обмін охоплює інформацію про заробітки з праці і з підприємницької діяльності, й навіть з пенсій. Тобто польська податкова зобов’язана вислати за кордон (наприклад у Німеччину у випадку коли стосується це німця в Польщі) таку інформацію по закінченню піврічного періоду з моменту отримання таких даних. На аналогічних засадах Польща отримує такі дані з-за кордону. До слова, протягом двох років такого обміну польська податкова нарахувала додаткового прибутку на 2,3 млн євро. В аналогічний спосіб проходить автоматичний обмін інформацією про банківські рахунки іноземців. Про те хто в Європі з більшим бажанням ділиться такою інформацією можете прочитати в статті за посиланням. Ми ж іще раз наголосимо, що Польща на даний момент більше сама споживає такі дані, ніж їх відсилає. Однак при бажанні українського Мінсоцполітики(а воно вже неодноразово було озвучене) й за умови досягнення домовленостей обмін такої інформацією між сусідніми країнами виглядає цілком реальним. Водночас легальним заробітчанам, які сплачують податки в Польщі, боятися подвійного оподаткування не варто, про що ми детально писали в матеріалі «Легальним заробітчанам не загрожує оподаткування в Україні, але довідку про сплату податків краще зберігати».

 

Фото ілюстративне


Tags:

Новини партнерів

0 Comments

Leave a reply

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account