fbpx

Робота шукає працівника. Яких фахівців цього року гостро потребуватиме Польща

pracivnyk na budowi

Цього року найбільше проблем з пошуком працівників польські підприємці можуть відчути в будівельній галузі, а також на виробництві (йдеться про операторів верстатів, обробників дерева та столярів, зварювальників, слюсарів, електриків, електромеханіків і електромонтерів, кравців і працівників на виробництві одягу) — про це повідомляє сайт forsal.pl з посиланням на міністерство Праці, сім’ї та соціальної політики (MRPiPS).

Читайте також: Оренда віртуально офісу у Варшаві або Гданську

Міністерство оприлюднило прогноз на цей рік під назвою “Барометр професій 2019”, де зокрема сказано, що проблема з пошуком працівників загостриться. Якщо минулого року згідно з “Барометром” дефіцитних професій було 16 відсотків від загалом проаналізованих професій, то цього року їх частка складає вже 19 відсотків.

Як наголошують у міністерстві проблеми з працівниками цього року відчують наступні галузі: транспортна — бракуватиме водіїв із вмінням керувати автобусами та вантажівками масою понад 3,5 тони; медично-опікунська — гостра потреба буде в лікарях, медсестрах і акушерках, а крім того, активно шукатимуть охочих працювати опікунами старших або неповносправних осіб.

Читайте також: Стрімкий ріст цін на яйця в Польщі та чи можливий дефіцит цього продукту? Знаємо відповідь

У сфері послуг не повинні мати проблем із пошуком роботи кваліфіковані перукарі та косметологи, а також фізіотерапевти й масажисти, а в фінансовому секторі явно бракуватиме як незалежних бухгалтерів, так і найманих працівників відділів обліку та бухгалтерії.

Читайте також: У Варшаві зберуться українські та европейські технологічні спеціалісти для розробки новітніх медіарішень. Найкращому – грошова нагорода.

Окрім того, гостро потребуватиме працівників гастрономічна галузь.

На значну частину вакансій можуть сміливо претендувати іноземці. Водночас у профільному міністерстві розглядають й інші варіанти розв’язання кадрової проблеми, зокрема перекваліфікацію самих поляків.

Підтримку працедавців у цьому має забезпечити Державний навчальний фонд, який був створений у рамках Фонду праці. Завдяки цьому фонду працедавець може повернути частину, а у випадку роботодавця зі штатом до 10 працівників, повну суму коштів перепідготовки працівника. У 2018 році на це було передбачено 105 млн, а цього року вже понад 228 млн злотих. Протягом року зацікавлені роботодавці зможуть отримати кошти на перепідготовку працівників для дефіцитних спеціальностей у конкретному повіті чи воєводстві, а також для навчання осіб старших за 45 років.

У міністерстві також зазначили, що надалі тривають роботи над змінами до закону про ринок праці, котрі мали б збільшити ефективність управлінь праці та допомогти активізувати осіб, які вже довший час вважаються безробітними.

Тим часом, на польському ринку праці існує один-єдиний фах, у якому кандидатів більше ніж вакансій. З огляду на велику кількість конкурентів проблеми з пошуком праці можуть мати хіба економісти.

Фото ілюстративне


Tags:

Новини партнерів

0 Comments

Leave a reply

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account