fbpx

У найбільших містах Польщі відбулися марші проти ненависті та насилля після вбивства мера Гданська

marsz

Десятки тисяч мешканців польського Ґданська вийшли на марш проти ненависті і насилля у зв’язку зі смертю в понеділок, 14 січня, очільника міста Павла Адамовича. Напередодні 53-річному Адамовичу, який керував містом 20 років, під час благодійного концерту завдав смертельних поранень 27-річний рецидивіст. Аналогічні марші пройшли в усіх найбільших містах Польщі.

Читайте також: Оренда віртуально офісу у Варшаві або Гданську

Тим часом, день похорону мера Ґданська Павела Адамовича буде днем національної жалоби. Про це поінформував президент Польщі Анджей Дуда, який вчора пополудні зустрівся з представниками політичних партій, представлених у Сеймі, про це повідомляє Польське радіо.

Анджей Дуда підкреслив, що напад чоловіка з ножем на мера Ґданська стався в особливий день, день великої доброчинної акції, що об’єднує того дня тисячі поляків. «Це удар у цілу нашу спільноту, спільноту усіх людей, котрі хочуть робити добро», – сказав президент.

Читайте також: Стрімкий ріст цін на яйця в Польщі та чи можливий дефіцит цього продукту? Знаємо відповідь

«Давайте зробимо кожен у собі цей іспит сумління і подивимося на дійсність довкола нас через призму також свого власного серця. Я прошу про повагу та пам’ять для великої людини, великого політика та великого громадянина Ґданська», – завершив свою зустріч з журналістами Анджей Дуда.

Читайте також: У Варшаві зберуться українські та европейські технологічні спеціалісти для розробки новітніх медіарішень. Найкращому – грошова нагорода.

Також вчора ввечері хвилиною мовчання під час щорічного прийняття з послами та очільниками іноземних дипломатичних відомств у Польщі президент Анджей Дуда та дипломати вшанували пам’ять померлого мера Ґданська Павела Адамовича.

Раніше трагедію та великим злом назвав те, що сталося прем’єр Польщі Матеуш Моравєцький. «Вбивство мера Павела Адамовича є для нас усіх величезною трагедію. Це велике зло, що викликає засудження, великий сум та жаль. Найщиріші співчуття для його родини, сповненої горем. Мир його душі», – написав у Twitter Моравєцький.

Вчора ввечері у Варшаві президент, прем’єр-міністр та спікер Сенату взяли участь у панахиді за померлим мером Ґданська.

Свої співчуття висловив також Президент України Петро Порошенко, а також дипломатичний корпус України в Польщі.

Нагадаємо, напад на Павела Адамовича був здійснений у неділю під час ґданського 27-го фіналу Великого оркестру святкової допомоги. Поранення мера Ґданська були дуже серйозними – рана серця, рана діафрагми та рани черевної порожнини.

Зловмиснику, який напав з ножем на Павела Адамовича, вже висунули обвинувачення у вбивстві. Окружна прокуратура в Ґданську змінила попередню кваліфікацію злочину із «замаху на вбивство».

Вчора ввечері суд підтримав клопотання прокуратури про тимчасовий арешт для 27-річного Стефана В. Підозрюваний не визнав себе винним, – поінформувала прокурор Ґражина Вавринюк, речниця ґданської прокуратури. Вона додала, що у справі недільної атаки на мера Ґданська відкрито також друге провадження щодо оцінки організації заходу.

На фото марш у Гданську /Michal Czachrowski/


Tags:

Новини партнерів

0 Comments

Leave a reply

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account