Щоб спокійно працювати в Польщі – треба працювати легально

Блог:

Для того щоб спокійно працювати в Польщі – треба працювати легально!

Легальна робота в Польщі гарантує цілий ряд переваг. Це й зарахований стаж роботи, й підстава для отримання пенсії в Польщі. І звичайно необхідні складові для цивілізованого життя й роботи: медичне обслуговування, щорічна оплачувана відпустка, додаткова відпустка, оплачуваний лікарняний…

Який документ є підставою для легальної праці? Згідно з останніми законодавчими змінами в Польщі діють такі дозволи на працевлаштування іноземців: A,B,C,D,E,S.

Що означає кожен із них і в якій ситуації є доречний?

Найпоширеніший дозвіл типу А. Подає його до воєводи виключно роботодавець. Заява подається або електронною поштою через сайт www.praca.gov.pl або у паперовому вигляді до відділу справ іноземців воєводського управління. До цієї заяви обов’язково додається інформація від старости. Дозвіл типу А видається на термін від 3 місяців до 3 років. Працедавець отримує від воєводи два оригінали цього документу, один примірник якого зобов’язаний вручити працівнику й укласти з ним трудовий договір (зрозумілою для працівника мовою).

Такий дозвіл може отримати іноземець у випадках: в очікуванні на карту побуту; перебуваючи в Польщі по візі; перебуваючи по безвізу; перебуваючи по карті побуту прив’язаної до іншого працедавця; перебуваючи по карті побуту у зв’язку з іншими обставинами.

В разі коли працівник не розпочав роботу, роботодавець мусить у семиденний термін повідомити про це воєводу, що приведе до скасування дозволу. У свою чергу воєвода передає цю інформацію прикордонній службі, яка скасовує візу.

Дозвіл типу В видається особі, яка здійснює господарську діяльність як юридична особа, як член правління виконавчого органу, наприклад Spółki z o.o. Такий дозвіл потрібний в разі перебування іноземця в Польщі довше ніж шість місяців на рік. Видається на термін від 3 місяців до 3 років або до 5 років у випадку великих товариств, де кількість працівників більша за 25 осіб.

Для отримання дозволу типу В товариство має мати прибуток 50 000 зл. Крім того, має працевлаштувати двох працівників (яким не потрібен дозвіл на працевлаштування, тобто, поляків) по трудовому договору на невизначений час і на повну ставку ще й за рік до подачі заяви.

Або документально підтвердити фінансову спроможність виконати ці вимоги в майбутньому.

Також клопотати про отримання дозволу типу В можуть іноземці, які три роки тому закінчили ВНЗ в Польщі, ЄС, Норвегії, Швейцарії; іноземці, що навчаються як аспіранти в Польщі; іноземці, що перебувають в Польщі безперервно й легально мінімум три роки. Все це знову ж таки за умови що іноземець на момент розгляду справи виконує функцію посадової особи в товаристві.

Дозволи типу C, D, E видають громадянину України у випадку відрядження до Польщі з метою виконання певних робіт чи послуг.

Дозвіл типу S – “новинка” польського законодавства 2018 року. Це дозвіл на сезонну роботу, який видається старостою за місцем перебування чи місцем проживання працедавця, терміном 9 місяців впродовж календарного року. Стосується винятково сфери туризму, сільського господарства й садівництва.

Окрім того, наголошую, що саме легальна праця гарантує уникнення неприємних ситуацій. Тим більше, що згідно з новою редакції трудового законодавства Польщі посилюється відповідальність працедавця за нелегальне працевлаштування іноземця у вигляді штрафу до 30 000 зл та кримінальної відповідальності за подання фіктивних заяв на видачу дозволів. А працівнику котрий працює “на чорно” загрожує штраф до 1000 зл, і що найгірше депортація із забороною в’їзду на певний період.

Тому краще працювати легально!

0 коментарів

Залишити відповідь

ЗВ'ЯЖІТЬСЯ З НАМИ

Ви можете відправити нам по електронній пошті ваше запитаня, і ми зв'яжемося з вами, як можна швидше.

Sending

Увійдіть за допомогою облікових даних

or    

Забули свої дані?

Create Account

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: