Чи може українець отримати польське громадянство?

Блог:
gromadianstwo

Такий собі звичайний заробітчанин, котрий приїхав трохи заробити й врешті вирішив в Польщі залишитись жити.

Чи взагалі це можливо? І якщо можливо, то як складно? Скільки часу і зусиль це займе?

Польське законодавство “каже” про три можливі способи отримання іноземцем громадянства.

Перший спосіб, коли особа має хоча б одного із батьків громадянина Польщі. У цьому випадку громадянство надається автоматично.

Другий спосіб, коли воєвода надає іноземцю громадянство. Важливою й обов’язковою умовою для цього є наявність у кандидата сертифікату про знання польської мови на рівні не нижче В1. Від цього звільнені неповнолітні особи, або ті що закінчили школу в Польщі чи за кордоном з польською мовою викладання. Водночас претендент має сповнити передумови:

іноземець постійно перебуває у Польщі по дозволу на стале перебування або довгострокового резидента ЄС не менше ніж 3 роки, має постійну роботу й житло;

іноземець постійно перебуває у Польщі по дозволу на стале перебування або довгострокового резидента ЄС не менше ніж 2 роки та одружений з громадянином Польщі, не менше ніж три роки;

є неповнолітньою дитиною, котра перебуває в Польщі по дозволу на стале перебування або довгострокового резидента ЄС і хоча б один із батьків є польським громадянином, а другий погоджується на визнання громадянства для дитини;

іноземець постійно перебуває у Польщі по дозволу на стале перебування, яке отримав через карту поляка (не менше одного року).

Тож якщо претендент на громадянство РП не має польського походження то шлях доволі довгий і пролягає через карту довгострокового резидента ЄС. Про те, що це і як її отримати ми розповідали й з нюансами можна ознайомитися за цим посиланням.

Постійне перебування в РП означає що, кожен виїзд з країни (перерв у перебуванні) не були довшими за 6 місяців, а всі перерви разом не перевищують 10 місяців (за винятком службових відряджень чи опіки над близькою людиною). Розгляд внеску воєводою коштує 219 зл. В разі відмови можна апелювати до міністра внутрішніх справ, а потім до адміністративного суду. Причинами відмови найчастіше буває негативна рекомендація спецслужб і поліції.

Третій спосіб, це звернутися до президента РП з проханням надати громадянство.Тут немає ніяких вимог, але треба обґрунтувати свій зв’язок з Польщею. Урядові оплати при цьому варіанті відсутні. Та от у разі відмови президент РП своє рішення не аргументує й апеляція в даному випадку подавати нікуди. Щоправда, після відмови можна скористатися другим способом, тобто, звернутися до воєводи.

Офіційно заявлені терміни очікування на рішення про надання громадянства (другий і третій спосіб), суттєво відрізняються від фактичних, і коливаються від восьми місяців до півтора року.

Нічогенький квест… Напевно в такий спосіб держава Польща відбирає найстійкіших, справжніх “міцних горішків” 🙂

0 коментарів

Залишити відповідь

ЗВ'ЯЖІТЬСЯ З НАМИ

Ви можете відправити нам по електронній пошті ваше запитаня, і ми зв'яжемося з вами, як можна швидше.

Sending

Увійдіть за допомогою облікових даних

or    

Забули свої дані?

Create Account

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: