Як легалізувати нелегала?

Блог:

Публікація від автора: Маргарита Тарковська

Конкретного визначення нелегального перебування в Польщі в жодному законі немає…Що ж таке нелегальне перебування?

Це перебування іноземця на території Польщі без дійсних побутових документів, які він відповідно до закону зобов’язаний мати. Мається на увазі біометричний паспорт, віза, дозвіл на тимчасовий або постійний побут.

…Наприклад, ситуація коли через будь-яку причину іноземець, після подачі заяви на тимчасовий побут пропустив термін на донесення документів і не з’явився протягом 7 днів після вручення виклику для здачі відбитків пальців.

Наслідком такої бездіяльності є зупинка розгляду справи воєводою, а тим часом термін дії візи закінчився… Ось вам і нелегальне перебування.

Чим це загрожує? Насамперед, втратою офіційно оплачуваної й соціально захищеної праці, бо працедавець зобов’язаний перевіряти актуальність дозволу на проживання працевлаштованого ним іноземця, навіть якщо дозвіл на працю залишається дійсним.

Залишається тоді розраховувати на працю “на чорно” або жити коштом партнера/партнерки, бо повернення за робочою візою на батьківщину загрожує депортацією навіть до 5 років.

Та й життя в постійному страсі не може продовжуватись вічно…

Що взагалі можна з тим зробити?

Закон про іноземців “каже”, що іноземець який під час нелегального побуту на території Польщі, котрий подав заяву на тимчасовий побут, отримує відмову!

Але, згідно з тим же Законом є кілька винятків.

Дозвіл на тимчасове проживання через інші обставини. Що це за обставини…

Дозвіл на проживання може бути наданий іноземцеві, якщо його перебування на території Республіки Польща є необхідним з уваги на дотримання права людини до ведення сімейного життя (Міжнародна Конвенція захисту прав та свобод людини), а іноземець перебуває на території Республіки Польща нелегально. Як твердить польський юрист Беата Кєлар-Таммерт, у процесі розгляду такої справи має бути переконливо доведено існування глибоких сімейних зв’язків та неможливості ведення сімейного життя в іншій країні. Під сімейним життям мається на увазі подружні зв’язки, зв’язки батьків з неповнолітніми дітьми, та довготривалі цивільні шлюби.

Тридцятиденний термін розгляду справи, можна продовжити додаванням документів, що підтверджують ведення спільного життя (спільний договір оренди, спільний рахунок, спільний кредит). Негативне рішення можна оскаржувати в Адміністраційному суді. В разі остаточного негативного рішення уженду чи суду, необхідно виїхати з Польщі протягом 30 днів.

Але в чому тут суть! Подача заяви та печатка про подачу документів в паспорті призведе до легалізації перебування в Польщі. Так само, як це відбувається з іншими подачами заяв на тимчасовий побут…

Джерело

0 коментарів

Залишити відповідь

ЗВ'ЯЖІТЬСЯ З НАМИ

Ви можете відправити нам по електронній пошті ваше запитаня, і ми зв'яжемося з вами, як можна швидше.

Sending

Увійдіть за допомогою облікових даних

or    

Забули свої дані?

Create Account

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: