fbpx

Робота в Польщі: основоположні речі для легального працевлаштування


Легальне працевлаштування працівника з України вимагає щонайменше двох важливих дозволів, а саме дозволу на легальне перебування на території країни й власне дозволу на роботу в Польщі. Як наголошує видання infor.pl, українець, який перебуває в Польщі на підставі візи або дозволу на тимчасовий побут, аби мати можливість легально працювати має отримати дозвіл на працю (zezwolenie na pracę). Водночас існує ще можливість отримати роботу в Польщі на підставі заяви про доручення виконання роботи (oświadczenia o powierzeniu wykonywania pracy).

Читайте також: Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

Дозвільних документів на роботу в Польщі не потребують громадяни з країн поза Європейським Союзом, які перебувають в країні на підставі карти сталого побуту або карти довготермінового резидента ЄС. Це саме стосується українців, які вже отримали дозвіл на тимчасовий побут і працю (zezwolenie na pobyt czasowy i pracę). Принаймні на час дії вже наданого дозволу або до часу зміни роботодавця чи іншої події, що вимагають зміни дозволу. Якщо ж українець перебуває в Польщі на підставі візи або дозволу на тимчасовий побут і має бажання працювати в країні легально, то мусить отримати дозвіл (zezwolenie na pracę). Про дозволи і їхні різновиди ми вже писали й з цим можна ознайомитися тут.

Кожен вищезгаданий документ, який надає право до легального виконання роботи в Польщі вимагає виконання ряду критеріїв, які передбачені та прописані в документах — зокрема в уставі від 20 квітня 2004 року про промоцію працевлаштування та інституціях ринку праці, виконавчих актах до цієї устави, устави від 12 грудня 2013 року про іноземців.

Читайте також: Кулеба прокоментував припинення консульських послуг для чоловіків за кордоном

Найпростіша та найшвидша форма легального працевлаштування українців польським працедавцем є доручення праці іноземцеві на підставі відповідної заяви oświadczenia.

Читайте також: Тисячі безкоштовних квитків для молоді аби подорожувати Європою. Хто та на яких умовах може їх отримати?

На підставі такої заяви, що в оригіналі називається “oświadczenia o powierzeniu wykonywania pracy cudzoziemcowi” громадянин України може працювати в Польщі в період до півроку протягом 12 місяців без необхідності отримання дозволу на роботу.

До яких дій має вдатися підприємець, який хоче взяти на роботу працівника з України:

У першу чергу треба правильно заповнити заяву та внести оплату в розмірі 30 злотих. Заява містить ідентифікаційні дані роботодавця, іноземця і дані стосовно роботи, котру має виконувати іноземець.
Після цього, заяву необхідно зареєструвати у відповідному повітовому управлінні праці, до якого підпорядкований підприємець з огляду на місце реєстрації підприємства або місця постійного побиту працедавця. Повітове управління праці вносить заяву про доручення виконання праці іноземцеві до загальнодержавного реєстру таких заяв.
Оригінал заяви необхідно передати працівникові — належно зареєстрована заява стає підставою для отримання іноземцем у відповідному дипломатично-консульському відділі РП у країні його проживання візи з метою виконання праці.
Працедавець зобов’язаний у день, коли українець розпочинає у нього працювати, письмово повідомити про цей факт управління праці(електронним листом або через систему ePUAP). Якщо ж українець з якихось причин не розпочав роботу, тобто не приїхав, працедавець зобов’язаний поінформувати про це управління праці протягом 7 днів від дня, котрий визначений днем початку праці у загальнодержавному реєстрі заяв.
Дуже важливо. Українець має працювати на підставі писемної угоди підписаної з працедавцем на умовах, які прописані в заяві про доручення праці. Про види угод ми теж уже писали й більше читайте тут.

Працедавець, який бере на роботу українця або іншого іноземця має щодо нього аналогічні обов’язки, що й до громадянина Польщі. Стосується це між іншим до внесення його даних і сплати внесків до Фонду соціального страхування, сплати відповідних податків та дотримання щодо нього трудового законодавства.

Тут варто наголосити, що на працедавцеві лежить обов’язок перевірки легальності побиту, документів для легального працевлаштування працівника з України. Незнання роботодавця може дорого йому коштувати. За недотримання приписів про працевлаштування іноземців загрожує йому штраф, обмеження волі, а у крайніх випадках, навіть позбавлення волі до 3 років.

До речі, якщо ви знайшли роботу й Ваш роботодавець готовий оформити все легально, але не знає як, то за цим посиланням варіант польською мовою.

Фото ілюстративне


Tags:

Новини партнерів

2 Comments
  1. Aleksandr 5 years ago

    Все так, але ці “процедури” займають дуже багато часу.

  2. Anna-Maria 5 years ago

    Добрий день! Корисна інформація. Хто небудь чув про курси польської ІМ: https://imclasses.com/? Мені потрібне знання мови, порадили ці курси.

Leave a reply

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account